sunnuntaina, maaliskuuta 09, 2014

Tapan synnytyskertomus

Tapalla tippui lämpötila torstai-iltana. Ja pitkä odottaminen alkoi. Tapa oli löytänyt ihanan pesäluolan keittiön puusohvan alta ja ryömi sinne tärisemään aina kun tilaisuus tuli.


kuva

Se petaili muutaman kerran jo torstain puolella, mutta koska lämmöt olivat alhaalla niin arvasimme synnytyksen venyvän perjantain puolelle. Yö meni aika levottomasti kaikilta ja heräsimme aikaisin odottamaan, mutta ensimmäinen ponnistus tuli vasta yhdeksän maissa.

kuva

Ensimmäisen synnytys oli aika vaikea ja sitä piti pusertaa melkoinen tovi maailmaan. Puoli kymmeneltä syntyi ensimmäinen pentu.
kuva

Tapa oli aluksi vähän kauhistunut moisesta ryömivästä pikkuolennosta. Se oli myös kovin levoton, koska seuraava pentu oli jo tulossa.
kuva

Toinen pentu syntyi heti ensimmäisen perään ja sen synnytys oli paljon helpompaa.
kuva

Tapan synnytys eteni hyvin verkkaista tahtia, vaikka välillä syntyikin kaksi putkeen, joten ehdimme pohdiskella väliajoilla. Tapan pentueesta tulee Alobelin D-pentue, ja nimet on Raamatusta. Työnimien sijaan pennut nimettiin heti tulevilla kennelnimillä. Ensimmäisenä syntynyt narttu pentu sai nimekseen Drusilla, joka tarkoittaa kasteen kostuttamaa. Se olikin oikein tuskan hiellä väännetty. Toinen pentu syntyi helposti, joten se tuntui varsin tottelevaiselta otukselta ja sai nimekseen Daberath.
kuva

Kolmaskin pentu oli narttu, mikä tuntui uskomattomalta onnenpotkulta sillä länderipentueet ovat usein urosvoittoisia. Pennun selässä oli vähän jonkin hirvieläimen näköinen kuvio, joten se nimettiin Dorcakseksi, joka tarkoitti naispeuraa tai jotain sen tapaista.
kuva

Kolmannen pennun jälkeen taas odoteltiin ja odoteltiin. Kuvassa Drusilla, Daberath ja Dorcas.
kuva

Pitkän odottelun jälkeen, näkyi ensin supistuksia ja sitten hupsista vaan laatikkoon putkahti ensimmäinen poika. Se oli pikkuinen tumma mies, ja nimettiin Persian kuninkaan mukaan Dariukseksi, joka tarkoittaa myös ystävällistä miestä.
kuva

Tapsu kävi levottomaksi, eikä suostunut asuttumaan pentujen kanssa.
kuva

Ja ihan perään syntyikin toinen poika. Sen nimi Dibon tarkoittaa tietoviisasta. Se oli fiksu liukahtessaan heti veljensä perässä maailmaan.
kuva

Sen jälkeen koko joukko sai kokoontua tisseille. Kuvassa Drusilla, Dorcas, Daberath, Dibon ja Darius
kuva

Tapsu keskittyi hoitelemaan tyytyväisenä vauvojaan.
kuva

Se ei suostunut oikein syömään jälkeisiä, maistoi vain vähäsen. Ruoka sille sen sijaan onneksi kyllä maittoi.
kuva

Viiden tunnin pitkän odotuksen jälkeen syntyi kuudes pentu, veltto narttu. Juoksutimme Tapaa rappusissa, saadaksemme parempia supistuksia ja narttu syntyi rappusiin. Se nimettiin Dodarahiksi, joka tarkoittaa rakkautta.
kuva

Kuvassa Darius, Dibon, Dorcas, alla oleva Daberath, Drusilla ja Dodarah
kuva

Tapalla oli Dodarahin jälkeen muutama supistus, mahassa tuntui yhä liikettä, mutta kukaan ei tullut pihalle. Pennut olivat vielä tosi kaukana ja vaikka ne liikkuivat selvästi kohti peräpäätä, niin odotus vaan venyi venymistään.
kuva

Lähdimme lääkäriin. Valitettavasti autossa ei syntynyt ketään, vaikka Tapsulla olikin vähän supistuksia. Päivystävällä oli melkoinen ruuhka ja saimme odottaa sielläkin. Tapalta otettiin röntgen kuva, jossa näkyi kolme pentua. Odotuksen jälkeen se ultrattiin ja siellä näkyi yksi hyvin heikko sydämensyke, joku pennuista ainakin oli elossa. Enempää ei edes katsottu vaan päätettiin valmistella Tapa leikkaukseen. Olisi ollut mahdollista antaa oksitosiinipiikki, mutta oli suuri epäilys, että pennut eivät olisi selvinneet, ja lisäksi jos se ei olisi auttanut olisimme joutuneet leikkaukseen Hattulaan asti.

kuva

Taas odoteltiin. Jossain vaiheessa kuulimme toisesta huoneesta huudon. Ainakin yksi pentu oli elossa. Lopulta hoitaja tuli kahden pikkuisen pennun kanssa. Toinen kiljui kiukkuisena täyttä häkää, mutta toinen oli ihan lötkö, se vaan makasi ja hädintuskin aukoi suutaan. Kohta tuli Tapakin ja pääsimme laittamaan pennut nisille. Ne piti saada juomaan vähän maitoa. Kolmas pentu ei selvinnyt. Siltä oli irronnut istukka ja poika oli jo kuollut siinä vaiheessa kun se leikattiin.

kuva

Lopulta lötköpentukin alkoi toipua ja virkosi syömään. Siinä vaiheessa taisimme alkaa tutkia vihdoin sukupuoliakin. Virkeä pentu oli uros ja tokkurainen jättiläinen oli narttupentu, joka oli koko pentueen suurin.
kuva

Saimme laittaa loputkin pennut Tapan nisille imemään ja aloimme odottaa Tapan virkoamista.
kuva

Koko perhe yhdessä koossa.
kuva

Lopulta pääsimme takaisin Päivin luo. Kello oli jossain puolen yön tienoilla kun Tapa oli viimeinen takaisin pentulaatikossa koko pentueensa kanssa. Leikatuista pennuista uros sai nimekseen Demos, joka tarkoittaa suosittua ja nartun nimeksi tuli Damaris, joka tarkoittaa pientä naista. Damaris on kaikkein isoin, joten se ei ollut tyttö vaan jo pieni nainen.
kuva

Ei kommentteja: