keskiviikkona, heinäkuuta 18, 2007

Käytösmietteitä

Minusta koirien pitää käyttäytyä tietyllä tavoin. Lähinnä siis omien koirien. Niiden pitää esimerkiksi päästää vieraat ihmiset luokseen. Minun koirieni pitää sietää se, että jos ne ovat yksin kiinni jossain ja luokse tulee vieras ihminen, niin ihmisen annetaan silittää eikä käyttäydytä hyökkäävästi. Koirien pitää myös pystyä kulkemaan muiden ihmisten matkassa ja olla hoidossa ihan ilman minua.

Kaikki tuskin ovat samaa mieltä siitä, että koirien pitäisi näin käyttäytyä. Koen, että omien koirieni pitää olla ihmisiä kohtaan ystävällisiä eikä niiden tarvitse puolustaa minua. Niiden ei tarvitse haukkua juopoille. Onnin kohdallahan tämä ei ole mikään ongelma ja käytös oletukseni varmaankin juontaa siitä, että olen todennut Onnin luonteen ja käytöksen helpoksi, siispä samaa vaaditaan muiltakin.

Amanda on hyvin kiltti, mutta toisaalta vähän epävarma. Onni on aina ollut hyvin itsenäinen ja rohkea. Se onkin todennäköisesti tehnyt omalla esimerkillään Amanda koulutuksesta suurimman osan. Onni on näyttänyt miten vieraita ihmisiä kohdataan ja miten niiden kanssa ollaan. Ihan hyvin se on Amandan kouluttanut, sillä viime perjantaisessa mittaustilanteessakin Amanda lähti helposti (joskin innottamasti) valmentajan mukaan kauemmas ja antoi hyvin käsitellä itseään.

Minulla on tapana jättää koirat omilleen, kun olemme kylässä tai meillä on vieraita. Kannustan niitä kerjäämään ennemmin rapsutuksia vierailta kuin minulta. Odotan, että ne osaavat käyttäytyä hyvin ilman, että joudun vahtimaan niitä sen kummemmin. Aika nopeasti Amandakin sisäisti, että vieraissa paikoissa kannattaa ruokaa kerjätä muilta ;)

Paitsi ihmisiä oletan koirieni kykenevän sietämään myös toisia koiria. Koirat ovat ongelmallisempia ja toisin kuin ihmisten suhteen, en oleta koirieni sietävän mitä tahansa muilta koirilta. Niiden pitää esimerksi pystyä olemaan samassa tilassa myös sellaisten koirien kanssa, joista ne selvästi eivät pidä. Ei tarvitse olla ihan lähekkäin, mutta on sallittava, että toinen on samassa huoneessa ilman rähinää.

Tietysti aina silloin tällöin tulee takapakkeja ja kaikki ei mene niin auvoisasti kuin toivon. Yllättävän hyvin koirat ovat sisäistäneet oletukseni niiden suhteen. Toivottavasti Kuje pystyy samaan. Ainakin tällä hetkellä kun meillä on vieraita Kuje pyrkii niiden syliin, ei minun. Toisaalta se valitettavasti puffailee vähän kaikelle, että työsarkaa kyllä piisaa.

Ei kommentteja: